BORSTKANKER BEGRIPPEN ABC

A

Adenocarcinoom: Een type kanker dat ontstaat in klierweefsel, zoals in de melkklieren van de borst.

B


Biopsie: Een medische procedure waarbij een klein stukje weefsel wordt weggenomen voor onderzoek onder de microscoop.

C

CA 15-3: Een tumormarker die in verhoogde concentraties in het bloed kan voorkomen bij borstkanker, maar ook bij andere aandoeningen.

E

Epitheliaal weefsel: Het weefsel dat de buitenkant van organen en lichaamsholten bekleedt, waaronder de melkklieren in de borst.

G

Glycoproteïne: Een eiwit met suikergroepen, zoals CA 15-3, dat een rol speelt bij borstkanker.

H

Her-2: Een eiwit dat overmatig aanwezig kan zijn op borstkankercellen en gerelateerd is aan een slechtere prognose.

I

Immunochemische methoden: Technieken die gebruikt worden om eiwitten zoals tumormarkers in het bloed te meten.

L

Lymfeklierstatus: De aan- of afwezigheid van kankercellen in de lymfeklieren, wat belangrijk is voor de prognose.

M

Metastase: De verspreiding van kankercellen naar andere delen van het lichaam, wat vaak gepaard gaat met verhoogde tumormarkers.

Mucine: Een groep eiwitten die slijm vormen, waaronder MUC1 (CA 15-3) dat verhoogd kan zijn bij borstkanker.

P

Prognostische factoren: Kenmerken van de tumor die informatie geven over het verwachte ziekteverloop, zoals tumorgrootte en -graad.

S

Schildwachtklierprocedure:

Single Nucleotide Polymorfisme (SNP): Een variatie in het DNA die kan leiden tot verschillen in eiwitproductie en mogelijk de gevoeligheid voor borstkanker beïnvloedt.

T

Trastuzumab:

Tumormarkers: Kankercellen kunnen soms eiwitten afgeven aan het bloed die tumormerkstoffen (of tumormarkers) genoemd worden. Als de concentratie in het bloed hoog genoeg is, kunnen deze tumormarkers in het bloed worden aangetoond. Als borstkankercellen eiwitten uitscheiden, is dat het meestal het eiwit CA15.3. Ze worden gebruikt om de ziekte te monitoren, maar zijn niet geschikt voor vroege opsporing vanwege hun lage specificiteit.

U

Uitzaaiingen: De verspreiding van kankercellen naar andere delen van het lichaam, wat vaak gepaard gaat met verhoogde tumormarkers.

Y

YKL-40: Een veelbelovende tumormarker voor borstkanker die momenteel vooral in experimentele onderzoeken wordt bestudeerd.