Udon noedelsoep

Marijk: 'Ik maak deze heerlijke en supergezonde soep vaak als lunchgerecht of maaltijdsoep en varieer met de ingrediënten. Ik laat daarbij uien, bosuien, tofu en tempeh achterwege, maar mocht jij dat wel kunnen eten, voeg het er dan lekker aan toe. Qua groenten kun je naar hartenlust variëren: schijfjes of sliertje winterwortel, plakjes courgette, taugé, paksoi of wilde spinazie, reepjes venkel, bleekselderij, stukjes broccoli of bloemkool, sugar snaps of peultjes - waar je maar trek in hebt of wat er beschikbaar is in je koelkast. Reken bij meerdere groenten op ongeveer 100 gram per soort. Zorg er echter wel voor dat je harde groentes, zoals wortel, bleekselderij of de onderkant van paksoi eerder toevoegt dan bijvoorbeeld de paksoi bladeren, de taugé of de sugar snaps die maar even hoeven mee te koken.

Verder gebruik ik vaak kleine reepjes/stukjes biologische kip of garnalen als vulling. Wat betreft paddestoelen vind ik shiitake, enoki of oesterzwammen heerlijk, maar witte champignons of oesterzwammen kunnen ook prima! Voor deze versie gebruikte ik kip, oesterzwam, paksoi, taugé en wortel.'

Ingrediënten:

[voor 4 grote kommen]

  • 2-3 cm gember in hele dunne schijfjes

  • 1 teentje knoflook in dunne plakjes

  • een mespunt kurkuma (geelwortel)

  • klein beetje kokosolie om te bakken

  • 400 gram biologische kip in stukjes/ reepjes

  • 1 rood Spaans pepertje, fijngehakt (laat weg als te scherp!)

  • wortel in dunne schijfjes gesneden

  • paksoi, in stukken gesneden

  • 1,5 liter bouillon (kip-, groente- of paddestoel)

  • 250 gram udon noedels (= dikke, zachte Japanse noedels gemaakt van tarwebloem, water en zout)

  • oesterzwammen (schoongewreven, liever niet met water gewassen)

  • handvol taugé

  • 1 eetlepel sojasaus of vissaus (of naar smaak meer/minder)

  • beetje citroensap

Bereiding:

  • Bank de gember, knoflook en een beetje kurkuma in de kokosolie.

  • Voeg de stukjes kip toe en eventueel het gehakte rode pepertje. Bak een paar minuten al omscheppend.

  • Doe nu de wortel en harde delen van de paksoi erbij. Bak ongeveer 5 minuten terwijl je voortdurend omschept.

  • Maak ondertussen 1,5 liter bouillon.

  • Voeg de bouillon aan het mengsel toe, breng aan de kook en laat dan 5-8 minuten sudderen op laag vuur.

  • Nu mogen udon noedels, zachte groenten en de oesterzwammen erbij, net als een handjevol taugé.

  • Laat nog heel even pruttelen, maar zorg dat de laatst toegevoegde groenten knapperig blijven.

  • Breng op smaak met vissaus/sojasaus en een beetje citroensap.

  • Serveer in grote kommen.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© Letsch & de Clercq Visuals | Borst Vooruit | 2015

  • Wix Facebook page