Vlierbessensiroop

We kondigden het al an op Facebook: in de maand september plaatsen we iedere zondag en woensdag een recept met rood (na)zomerfruit in de hoofdrol. En jullie kunnen recepten insturen, graag zelfs! We trappen af met vlierbessensiroop. Hebben jullie ze al zien hangen? Ze kleuren nu prachtig dieprood, maar let op dat je géén groene besjes gebruikt, die zijn giftig. Op het internet vind je veel recepten, met en zonder suiker. Voor sommigen heb je erg veel bessen nodig (en kilo of meer). Wij kiezen hier voor een versie waar je maar 200 gram vlierbessen voor hoeft te plukken en bereid met kruidnagel en honing. De 'r' zit weer in de maand, dus mocht je een verkoudheid oplopen heb je een verzachtende siroop bomvol vitamine C in huis (die je trouwens ook met yoghurt kunt mengen of probeer eens een klein scheutje door een warme kop thee!).

Dit heb je nodig:

 • 200 g vlierbessen

 • 700 ml water

 • 4 kruidnagels

 • 140 gram honing

Zo maak je het:

 • Knip de bessen van de steeltjes (ritsen kan ook) en zorg dat er geen (giftige) groene bessen tussen zitten.

 • Meng de bessen, water en kruidnagels in een pan en breng aan de kook. Laat een half uur sudderen, de bessen barsten open en het sap komt vrij. Eventueel kun je na een half uur met een stamper of vork nog zorgen dat echt zoveel mogelijk sap vrijkomt.

 • Duw het mengsel door een zeer fijne zeef of beter: gebruik een neteldoek (zeefdoek).

 • Roer de honing erdoor en zorg dat deze oplost (eventueel nog even zachtjes verwarmen).

 • Bewaar in goed afsluitbare flessen. Na opening binnen een paar dagen consumeren (gebruik dus bij voorkeur kleinere flesjes!). In goed gesteriliseerde, vacuüm getrokken flessen met rubber dop is de siroop lang houdbaar zolang hij nog niet open is geweest.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© Letsch & de Clercq Visuals | Borst Vooruit | 2020

 • Wix Facebook page