Fatima’s Harira soep
'Ik ben geregeld op zoek naar gezonde, gevarieerde maaltijden die niet te veel tijd en moeite kosten, want aan energie ontbreekt me vaak. En op krachten blijven is belangrijk. Juist nu. Deze goed vullende Harira soep wordt vaak met lamsvlees bereid, ik geef echter de voorkeur aan een vegetarische versie. Dit recept is voor 6 tot 8 personen, maar ik vries porties in voor op dagen dat ik minder energie heb en wél gezond wil eten’.

Dit heb je nodig:
100 ml olijfolie
2 middelgrote uien, in dunne plakjes
3 bleekselderijstengels, in stukjes (bewaar blad!)
5 knoflookteentjes, heel dun gesneden
2 eetlepels verse, fijngehakte gember
mespunt gemalen saffraan
2 theelepels zout (of naar smaak)
½ theelepel gemalen kaneel
2 ½ theelepel paprikapoeder
½ theelepel chilivlokken
2 ½ theelepel gemalen komijn
300 gram gekookte kikkererwten (blik)
250 gram droge linzen (dus ongekookt)
1 ½ liter water
4 eetlepels bloem
4 eetlepels vers limoensap
800 gram hele (gepelde) tomaten uit blik
2 eetlepels verse, gehakte oregano
1 bosje koriander, fijngehakt
optioneel: verse dadels
Zo maak je het:
Verhit de olie in een braadpan en roerbak de uien, bleekselderij (hou blad apart), knoflook en gember op middelhoog vuur totdat de uien glazig zijn en alles zachter is geworden. Dit duur ongeveer 5 minuten.
Voeg zout, saffraan, kaneel, paprika, komijn en chilivlokken toe. Zorg dat alles goed gemengd is voordat je de kikkererwten en linzen toevoegt. Schenk er al roerend één liter water bij en breng aan de kook. Zet meteen laag en laat rustig sudderen.
Meng 500 ml water met de bloem die je er beetje bij beetje doorheen moet roeren met een vork, om klonteren te voorkomen. Doe nu limoensap en bliktomaten erbij, net als de gehakte koriander. Roer dit geheel door de soep. Laat nog 20 minuten sudderen en roer regelmatig.
Voeg de laatste paar minuten de oregano toe en garneer met het selderijblad.
Serveer warm en leg eventueel een paar verse dadels op een schaaltje. Het kruidige van de soep combineert goed met het zoete van de dadels.