De állerlekkerste caranberrysaus!

We gaan wat nieuws doen op deze pagina! Iedere vrijdag gaan we een 'gast post' van een bekende of minder bekende kok, een enthousiaste foodblogger of receptontwikkelaar plaatsen. Uiteraard linken we terug naar het originele recept. Zo hopen we jullie iedere week te kunnen trakteren op wat lekkers. Het allermooiste zou zijn als de betreffende gast zelf het stokje doorgeeft. Dus dat Simone iemand anders uitnodigt voor volgende week vrijdag.

We zijn op zoek naar recepten die:

 • het liefst vegetarisch zijn

 • niet veel tijd kosten om te bereiden (vrouwen die een behandeling voor borstkanker ondergaan hebben vaak weinig energie)

 • gezond & lekker zijn

 • mag voorgerecht, soep, hoofdgerecht, ovenschotel, drinken, baksels, van alles zijn!

Toen we Simone van den Berg vroegen of ze haar cranberrysaus met ons wilde delen zei ze letterlijk binnen de seconde: ja natuurlijk, joh! Dus bij deze! Simone, zie je het zitten om iemand uit te nodigen voor volgende week vrijdag? Wij gaan proef-koken en zetten het gerecht op de foto.

We trappen af met deze overheerlijke cranberrysaus. Wij hebben minder suiker gebruikt en hem (nog) niet gezeefd. Maar zoeter en zeven kan uiteraard ook. Onderstaande tekst is van Simone:

Maak zelf de allerlekkerste cranberry saus!

Zoals beloofd hierbij het ultieme recept voor cranberry saus. Eigenlijk is het amper iets heel bijzonders te noemen. Als je kijkt naar de lijst met ingrediënten dan is die mooi kort maar de smaak… de smaak dames en heren.. is niet te evenaren. Nou ja, ik ben er gek op en deze saus is heerlijk bij kalkoen, varkensvlees en menig dessert zoals de eerder genoemde mascarpone frambozen trifle. Heel erg multi functioneel dus en ik maak er tegenwoordig in de cranberry tijd een voorraadje van. Dit gaat de vriezer in zodat ik ook de rest van het jaar kan genieten van deze saus!

Naar aanleiding van wat vragen die in de loop der tijd zijn binnengekomen hier nog wat faq.

Kan ik de suiker vervangen door honing/ahornsiroop/kokosbloesemsuiker ed?

Ja dat kan. De smaak veranderd dan natuurlijk wel dus probeer het uit, maar in de basis is de suiker of suikervervanger puur bedoeld om het zurige van de cranberries te neutraliseren dus kijk wat voor jou werkt.

Kan ik de verse cranberries vervangen door gedroogde cranberries?

Nee. We hebben dit wel een keer uitgeprobeerd maar de structuur wordt meer jam-achtig en veel, veel zoeter. Ik zou dus zeker alleen verse cranberries gebruiken als je echt een lekkere friszoete saus wilt.

Moet ik nog water toevoegen aan de cranberries?

Nee, het sinaasappelsap is voldoende. Je kunt eventueel wel het sap vervangen voor water maar dat beïnvloed de smaak wel. Wil je dat doen; probeer het dan uit. Ik vind het zelf het lekkerste met sinaasappelsap.

Moet ik de saus zeven?

Nee dat hoeft niet. Dat is een persoonlijke keus. Als je hem na het koken zo laat heb je in weze een cranberry compote. Je kunt hem ook pureren en niet zeven. Dan is het wat fijner als de compote maar wat grover dan de saus. Alledrie lekker.

Hoe lang kan ik de saus bewaren?

In de koeling blijft de saus zeker een week goed. Haal voor gebruik wel uit de koeling want hij dikt ook iets in door de kou. Even goed doorroeren voor gebruik. Wil je hem langer bewaren vries het dan in en ontdooi voor gebruik. Je kunt de saus dus heel goed al voor de kerst maken. Scheelt weer kerst stress.

Kan ik de saus maken met bevroren cranberries van vorig jaar?

Ja dat kan prima. Even laten ontdooien natuurlijk maar verder zal dat hetzelfde smaken als verse.

prep time: 5 MINUTEN cook time: 30 MINUTEN

total time: 35 MINUTEN

Dit heb je nodig:
 • 250 gr cranberries

 • 3 stuks steranijs

 • 2 kaneel stokjes

 • 200 gram (1 cup) suiker - minder kan ook want de saus is vrij zoet dus naar smaak iets minder toevoegen is prima

 • 360 ml (1,5 cup) verse sinaasappelsap

Zo maak je het:
 1. Doe alle ingrediënten samen in een steelpan en breng aan de kook. Zodra alle suiker is opgelost zet je het vuur lager.

 2. Laat het zachtjes koken tot alle cranberries zijn open gesprongen. Haal van het vuur en verwijder de steranijs en de kaneel stokjes. Doe in een blender en pureer tot het glad is. Let even op als de saus nog warm in de blender want de stoom wil dan ontsnappen met alle gevolgen van dien. Best even af laten koelen dus.

 3. Zodra gepureerd haal je de saus door een zeef om alle velletjes te verwijderen.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© Letsch & de Clercq Visuals | Borst Vooruit | 2020

 • Wix Facebook page