Romige prei-mosterdsoep

We gaan wat nieuws doen op deze pagina! Iedere vrijdag gaan we een 'gast post' van een bekende of minder bekende kok, een enthousiaste foodblogger of receptontwikkelaar plaatsen. Uiteraard linken we terug naar het originele recept. Zo hopen we jullie iedere week te kunnen trakteren op wat lekkers. Het allermooiste zou zijn als de betreffende gast zelf het stokje doorgeeft. Vorige week hadden we een recept van Simone van den Berg en zij heeft Esmée Scholte uitgenodigd.

We zijn op zoek naar recepten die:

 • het liefst vegetarisch zijn;

 • met ingrediënten 'van het seizoen';

 • niet veel tijd kosten om te bereiden (vrouwen die een behandeling voor borstkanker ondergaan hebben vaak weinig energie);

 • gezond & lekker zijn;

 • mag voorgerecht, soep, hoofdgerecht, ovenschotel, drinken, baksels, van alles zijn!

Deze vrijdag deelt Esmée Scholte haar lekkere soep. Dit is Esméee in een notendop: "Moeder. Kookgek. Verzamelt kookboeken. Pedagogisch. Beetje vreemd. Werkt in de wijk. Partner. Autodidact. Kritisch. Indische achtergrond. Creatief. Back to Basic. Zelf doen. Zelf maken. Fotografie. Eten. Dieren. Zorgzaam. Principes. Serieus. Onconventioneel. Geen schroom. Bloggen."

Esmée: 'Langzaam aan lijkt het alsof ik een ritme heb gevonden tussen het ziekenhuisbezoek bij mijn zieke vader, (koken voor) blog, werk, fotograferen voor blog, boodschappen, gezin en sociaal leven. Ok, dat laatste is nog een beetje lastig…. De rest gaat redelijk. Op dit moment. Gek genoeg is het zo dat mijn hoofd omloopt van leuke recepten. En niet gek: snelle recepten. Op de één of andere manier stimuleert het mijn creativiteit. Net zoals de keren dat de bodem van mijn portemonnee te zien was, dan kan ik blijkbaar heel veel met heel weinig. Met mijn vader gaat het redelijk. We wachten op de operatie die 1 december plaats zal vinden. Ik hoop werkelijk met heel mijn hart dat hij dan eindelijk weer eens gewoon naar huis kan. De laatste keer dat hij ‘gewoon’ thuis was zonder mankementen is ook alweer 4 maanden geleden. Enfin. Deze soep is lekker snel klaar. En ik vind de mosterd er zo mooi uit zien. Dochter vond het wel iets aan de zure kant. Dat komt door de mosterd, maar ik hou er wel van.

foto: © Esmée Scholte

Voorbereiden: 10 minuten Kooktijd: 10 minuten Totale tijd: 20 minuten

Dit heb je nodig:

 • 40 gram boter

 • 30 gram bloem

 • 400 milliliter melk

 • 600 milliliter water

 • 2 blokjes groentebouillon

 • 2 (kleine) preien, schoon gespoeld en in ringen gesneden

 • 100 milliliter slagroom

 • 2 eetlepels grove mosterd

Zo maak je het:

 • Smelt de boter in een grote pan, maar laat het niet bruin worden.

 • Voeg de bloem toe en bak deze vier minuten op laag vuur mee.

 • Schenk de melk en het water in de pan.

 • Doe de 2 blokjes bouillon en de prei in de pan en laat alles aan de kook komen. Hou eventueel wat ringetjes prei achter voor het garneren.

 • Zet het vuur zacht zodra alles kookt en laat de soep 10 minuten zachtjes koken.

 • Voeg de slagroom en grove mosterd toe en roer deze er door.

 • Serveer de soep in kommen.

 • Garneer met wat achtergehouden ringetjes prei, croutons en een knapperig broodje.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© Letsch & de Clercq Visuals | Borst Vooruit | 2020

 • Wix Facebook page