Linzen-Caprese

January 13, 2017

We gaan wat nieuws doen op deze pagina! Iedere vrijdag gaan we een 'gast post' van een bekende of minder bekende kok, een enthousiaste foodblogger of receptontwikkelaar plaatsen. Uiteraard linken we terug naar het originele recept. Zo hopen we jullie iedere week te kunnen trakteren op wat lekkers. Het allermooiste zou zijn als de betreffende gast zelf het stokje doorgeeft. Vorige week hadden we een recept van Tessa Zijlstra en zij heeft Joke Boon uitgenodigd. 

 

We zijn op zoek naar recepten die:

  • het liefst vegetarisch zijn;

  • met ingrediënten 'van het seizoen';

  • niet veel tijd kosten om te bereiden (vrouwen die een behandeling voor borstkanker ondergaan hebben vaak weinig energie);

  • gezond & lekker zijn;

  • mag voorgerecht, soep, hoofdgerecht, ovenschotel, drinken, baksels, van alles zijn!

 

Joke: " Eén op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Dat is een schrikbarend cijfer. Je hoeft niet goed te kunnen rekenen om te weten hoeveel vrouwen je statistisch gezien kent die dit lot treft of zal gaan treffen. In mijn geval was het mijn zusje die een aantal jaar geleden deze vreselijke diagnose kreeg. Van dichtbij heb ik gezien wat een zware klus het is om de behandeling te ondergaan, de moed erin te houden en ook nog een beetje voor jezelf te zorgen. Want eten is juist als je zo ziek bent van levensbelang. Met mijn zusje gaat het inmiddels heel goed. Natuurlijk hebben de behandelingen hun sporen zichtbaar en onzichtbaar nagelaten. En elke controle is weer een spannend moment. Ik ben blij met een initiatief als Borst Vooruit, omdat de opbrengst voor 100% naar het onderzoek naar borstkanker gaat. En daarmee hopelijk de meest effectieve bestrijder van deze ziekte gevonden wordt. Als recept koos ik een heel makkelijk en fijn receptje, linzen-caprese. Je kunt het zowel ‘s winters als zomers maken, afhankelijk van het weer serveer je het warm of koud."

 foto: © Mirjam Letsch | www.mirjamletsch.com

 

4 personen, hoofdgerecht

Deze salade kan zowel koud als warm uit de oven gegeten worden.

 

Dit heb je nodig:

 

  • 400 gram linzen die heel blijven tijdens het koken: zoals bruine, groene, Du Puy, beluga of berglinzen

  • 200 gram mini tomaatjes

  • 1 zak mini mozzarella bolletjes á 285 gram

  • 100 gram zongedroogde tomaatjes op olie (uit een potje)

  • 100 gram groene pesto (zelfgemaakt of uit een potje)

  • 40 ml citroensap

  • 2 el olie van de zongedroogde tomaatjes

  • peper en zout

  • 150 gram verse spinazie

  • 50 gram versgeraspte Parmezaan of extra belegen kaas

 

 

Zo maak je het:

 

  • Doe de linzen in een bolzeef en was ze onder stromend water. Kook ze in ruim water in +/- 20 minuten gaar.

  • Als je de salade warm wilt eten:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

  • Laat de gekookte linzen uitlekken en doe ze in een grote kom.

  • Halveer de mini-tomaatjes, de mozzarella bolletjes en snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes. Doe ze bij de linzen.

  • Meng de pesto, het citroensap, de olie van de tomaatjes, peper en een snuf zout en roer door elkaar tot een saus. Schep door het linzen-tomaat-mozzarella mengsel in de kom.

  • Meng (met de handen) de spinazieblaadjes erdoor, tot alles goed met elkaar is vermengd.

  • Als je de salade koud wil eten: meng de helft van de Parmezaanse kaas erdoor en verdeel de salade over vier borden, bestrooi met de rest van de geraspte kaas en dien op.

  • Warm: -Doe het linzenspinaziemengsel in een passende ovenschaal. Bestrooi met de Parmezaanse kaas.

  • Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak 15 minuten. Dien op.

 foto: © Mirjam Letsch | www.mirjamletsch.com

 

 

Joke Boon is de auteur van Bonen! WINNAAR MEEST DUURZAME KOOKBOEK van 2016, nu overal te koop of te bestellen.

Please reload

Featured Posts

AFRIKAANS GEÏNSPIREERDE SOEP

August 18, 2017

1/10
Please reload

Recent Posts

November 26, 2017

Please reload

Archive
Archive