Pompoensaté met snelle seroendeng en miehoen

January 27, 2017

Vorige week plaatsten we een héérlijke koolcarbonara van Yvette van Boven en zij gaf het stokje door aan  Vanja van Leenden die ze omschreef als: '...foodstylist, receptuurschrijver en chef extra ordinaire'! Hieronder haar héérlijke bijdrage.

 

Vanja: "Een paar jaar geleden kwam ik erachter dat ik het BRCA1 gen heb. Mooi klote, dacht ik. Aan de andere kant: goed om te weten.

Destijds was ik er lang niet zeker van meteen het mes in me te laten zetten. Waarom reageren vanuit angst? Ik koos voorlopig voor struisvogelpolitiek. Kop in het zand en eerst maar kijken of het moederschap me nog gegund zou worden.

Inmiddels heb ik een zoontje van bijna twee en er groeit weer nieuw leven in mijn buik. Als moeder kijk ik nu anders naar dat gen en ik vermoed dat ik in de nabije toekomst voorzorgsmaatregelen ga nemen. Ik ben blij dat het kan. Met extra geld kan er meer onderzoek gedaan worden, kan er meer borstbesparend geopereerd worden. 

Vandaar mijn bijdrage aan dit initiatief.

Ik hou heel erg van lekker eten, maar het moet ook gezond zijn. Voeding als medicijn, volgens het credo van Hippocrates."

 

In Azië rijgen ze zo ongeveer alles op een stokje, dus waarom niet pompoen? Je eet er snelle seroendeng bij, een versimpelde variant van het Indonesische origineel met zoetige geroosterde kokos en specerijen. Lekker met roergebakken mie.

 

foto: © Remko Kraaijeveld | www.remkokraaijeveld.nl

 

Dit heb je nodig:

 

pompoensaté

1 flespompoen

2-3 el milde olijfolie

 

seroendeng

50 gr kokosrasp

1 grote rode ui

2 tl gemalen komijn

5 gr trassi (klein blokje)

1 handje geroosterde pinda’s of cashewnoten

 

mie

250 gr mie

250 gr peultjes

150 gr paksoi

2 teentjes knoflook

2 el ketjap manis (zoete sojasaus)

2 el sojasaus

2 el zoete chilisaus

paar lente-uitjes

 

Zo maak je het:

                                                    

Groenten voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 220°C.

  • Schil de pompoen en halveer hem in de lengte. Verwijder de pitjes met een lepel en snij de pompoen in stukjes van min of meer gelijke grootte. Rijg telkens 3 à 4 pompoenblokjes aan satéprikkers.

  • Haal de peultjes af en snij de paksoi in stukken.

  • Hak de knoflook fijn en snij de lente-uitjes in diagonale dunne ringetjes.

  • Hak de noten grof.   

                                                                                       

Pompoen bakken

  • Laat een ovenschaal heet worden in de oven- de oven mag flink heet zijn. Zo krijgt de pompoen een mooi gekaramelliseerd laagje en doordat je korter en heter gaart, behoudt de pompoen bite.

  • Bestrooi de spiesen met zout en besprenkel met 2-3 eetlepels olijfolie. Draai de spiesen en zorgen dat alle kanten van de blokjes met olie bedekt zijn (gebruik eventueel je handen om het te verdelen).

  • Leg de spiesen in de voorverwarmde ovenschaal en bak ze in ca. 20 min gaar. Draai ze halverwege de kooktijd.                                              

 

Seroendeng maken    

  • Verhit een ruime koekenpan en rooster hierin de kokosrasp droog, onder af en toe omscheppen tot de rasp lichtbruin van kleur is. Let op: de kokos kan snel aanbranden.

  • Pel de rode ui, halveer en snij in halve ringen.

  • Verhit in een middelgrote koekenpan 2 eetlepels plantaardige olie en fruit hierin de uienringen licht krokant.

  • Rasp met een fijne rasp het stukje trassi boven de pan en voeg de komijn toe en bak nog even mee. Voeg als laatste de geroosterde kokosrasp en de gehakte pinda's toe.     

                                                                                                       

Mie koken    

  • Breng in een middelgrote pan water aan de kook Voeg de mie toe zodra het water kookt, zet het vuur uit en laat ca. 2 min garen.

  • Trek de mie los met een vork. Giet het water af en laat de mie in een zeef uitlekken.  

                                                                                                           

Groenten roerbakken

  • Verhit in een wok of grote koekenpan 3 eetlepels plantaardige olie. Voeg de groente en de knoflook toe en roerbak in ca. 3 min beetgaar.

  • Voeg de mie toe samen met de sojasauzen en de chilisaus en meng goed door elkaar. Strooi de seroendeng en de bosui over de saté en serveer met de mie.

foto: © Mirjam Letsch | Let'sch Focus | www.mirjamletsch.com

We gaan wat nieuws doen op deze pagina! Iedere vrijdag gaan we een 'gast post' van een bekende of minder bekende kok, een enthousiaste foodblogger of receptontwikkelaar plaatsen. Uiteraard linken we terug naar het originele recept. Zo hopen we jullie iedere week te kunnen trakteren op wat lekkers. Het allermooiste zou zijn als de betreffende gast zelf het stokje doorgeeft. Vorige week hadden we een recept van Yvette van Boven en zij heeft Vanja van der Leeden  uitgenodigd. 

 

We zijn op zoek naar recepten die:

  • het liefst vegetarisch zijn;

  • met ingrediënten 'van het seizoen';

  • niet veel tijd kosten om te bereiden (vrouwen die een behandeling voor borstkanker ondergaan hebben vaak weinig energie);

  • gezond & lekker zijn;

  • mag voorgerecht, soep, hoofdgerecht, ovenschotel, drinken, baksels, van alles zijn!

Please reload

Featured Posts

AFRIKAANS GEÏNSPIREERDE SOEP

August 18, 2017

1/10
Please reload

Recent Posts

November 26, 2017

Please reload

Archive
Archive