GEROOSTERDE GROENTEN MET SRIRACHA-YOGHURT

February 24, 2017

 

Hiske: "Het gerecht dat ik met jullie wil delen is een schaamteloze hack van een recept van groentekeizer Yotam Ottolenghi-  en een van de simpelste en lekkerste dingen die ik onlangs heb gegeten. Je kunt de basistechniek (groenten heel heet roosteren, overgieten met pittige yoghurt en kruidenolie) op eigenlijk alles toepassen: de truc is vooral de groenten allemaal op de juiste grootte te snijden (ongeveer vingerdik) en de boel echt flink hard te roosteren.

Ottolenghi maakt ‘t met flespompoen, sriracha en koriander, maar ik heb uiterst succesvol geëxperimenteerd met worteltjes, gebakken sambal en peterselie of met bloemkool, Franse mosterd en dragon. Maar sriracha - een fantastische, Thaise chili-knoflooksaus die werkelijk alles lekkerder maakt - geeft precies die hartig-pittig-frissige kick die groenten (en ikzelf) vaak net even nodig hebben. 

 

Oja: Ik eet dit zelf graag met aardappelpannenkoekjes- die maak je net als je reguliere pannenkoekenbeslag, maar dan met een restje puree en een snuf kerrie erdoor. "

 

 © Mirjam Letsch | Let'sch Focus | www.mirjamletsch.com

 

 

Dit heb je nodig:

 

  • 1 kleine flespompoen, zowel in de lengte als in de breedte gehalveerd en zaadjes verwijderd

  • 500 g spruitjes, kontjes eraf

  • 80 ml olijfolie

  • 1/2 tl kaneel

  • 200 ml volle yoghurt

  • flinke kneep sriracha naar smaak (of een andere pittige saus)

  • 6 takjes koriander

  • 2 el olijfolie

  • 1 teentje knoflook

  • een ovenplaat

  • een vijzel, keukenmachine of staafmixer

  •  

Zo maak je het:

 

  • Verwarm de oven voor op 230 graden.

  • Snijd de schoongemaakte pompoen met schil en al in partjes, ongeveer zo groot en dik als je duim. Hussel die met de spruitjes, olie, kaneel en een gulle snuf zout.

  • Doe ze op de ovenplaat en schuif die in de hete oven.

  • Rooster tot alle groenten lekkere donkere randjes hebben en de pompoen gaar is- ongeveer 20 minuutjes  (schep halverwege om). Let op dat het niet verbrandt!

  • Laat een beetje afkoelen.

  • Wrijf de knoflook met een snuf zout en de koriander in de vijzel fijn en voeg de olie toe- of pureer alles in de keukenmachine.

  • Meng de sriracha - begin met een klein kneepje en ga door zo lang je lekker vindt- door de yoghurt.

  • Leg alle groenten op een schaal, schep de yoghurt er over en daarna de kruidenolie. 

 

We gaan wat nieuws doen op deze pagina! Iedere vrijdag gaan we een 'gast post' van een bekende of minder bekende kok, een enthousiaste foodblogger of receptontwikkelaar plaatsen. Uiteraard linken we terug naar het originele recept. Zo hopen we jullie iedere week te kunnen trakteren op wat lekkers. Het allermooiste zou zijn als de betreffende gast zelf het stokje doorgeeft. Vorige week hadden we een recept van Jessica Ydo en zij heeft  Hiske  Versprille uitgenodigd. 

 

We zijn op zoek naar recepten die:

  • het liefst vegetarisch zijn;

  • met ingrediënten 'van het seizoen';

  • niet veel tijd kosten om te bereiden (vrouwen die een behandeling voor borstkanker ondergaan hebben vaak weinig energie);

  • gezond & lekker zijn;

  • mag voorgerecht, soep, hoofdgerecht, ovenschotel, drinken, baksels, van alles zijn!

Please reload

Featured Posts

AFRIKAANS GEÏNSPIREERDE SOEP

August 18, 2017

1/10
Please reload

Recent Posts

November 26, 2017

Please reload

Archive
Archive