ZOETE AARDAPPELSOEP MET KOKOS

March 24, 2017

Swaan: "Hierbij een recept met een van mijn favoriete groente: de zoete aardappel. Nog niet eens zo lang geleden was deze groente moeilijk te krijgen in Nederland, behalve in toko’s of bij de betere groentekraam op de markt. Een paar jaar terug vroeg ik ernaar bij een grote supermarkt en de man van de groenteafdeling zei: ‘Die ken ik niet, maar deze aardappels zijn best zoet. Je kunt er ook wat suiker bij doen!’  Tegenwoordig is de zoete aardappel (die dus geen aardappel is!) gelukkig bijna in elke supermarkt te verkrijgen. En dat is fijn, want het is een veelzijdige knol die gepureerd, gekookt, gebakken en geroosterd kan worden en bovendien nog heel voedzaam en gezond is. Hoera voor de zoete aardappel!

Mijn recept is gebaseerd op een recept uit het erg fijne kookboek The Plant Programme, van professor Jane Plant en Gill Tidey. Jane Plant kreeg vijf keer borstkanker en ontwikkelde uiteindelijk een dieet zonder zuivel dat heerlijk en gezond is en een goede aanvulling bleek op de reguliere behandelingen door artsen.

Ik kreeg The Plant Programme van mijn moeder toen ik op mijn 27ste borstkanker bleek te hebben. Het was inderdaad een gezonde houvast en prettige afleiding tijdens mijn chemo’s, operatie en bestralingen. Twaalf jaar na mijn behandelingen kook ik nog steeds met veel plezier uit dit boek.
Ik hoop jullie nu ook."

 

                             © Mirjam Letsch | Let'sch Focus | www.mirjamletsch.com

 

Dit heb je nodig:

 

  • 600 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden

  • 1 kleine (rode) ui, gesneden

  • 3 tot 4 tenen knoflook, in stukjes gesneden

  • Citroen- of limoensap

  • 1 eetlepel gember, gesneden

  • 400 ml kokosmelk

  • 1 liter groentebouillon

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 stuk citroengras, in twee stukken gesneden

  • 2 eetlepels verse koriander, in stukjes geknipt

Zo maak je het:

 

  • Verwarm de olijfolie in een pan met een dikke bodem en roerbak de ui, knoflook, gember en citroengras gedurende 2 tot 3 minuten

  • Giet de kokosmelk erbij, goed roeren tot het gaat pruttelen

  • Voeg de blokjes zoete aardappel toe en laat de het geheel 7 tot 8 minuten sudderen

  • Voeg dan de bouillon toe en laat opnieuw sudderen

  • Als de zoete aardappel zacht is (even erin prikken met een vork), kun je stukjes citroengras uit de pan verwijderen.

  • Haal de pan van het vuur. Dan: met een staafmixer (of een blender) de soep pureren tot een glad geheel is geworden

  • Roer de citroen (of limoen)sap door de sap.

  • Opdienen in een soepkom met wat verse koriander erover.

 

Swaan Levy Janssen schrijft al bijna tien jaar alles van zich af op www.swaan.wordpress.com en heeft sinds kort ook een kookblog: www.mrschickensoup.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

 

 

We gaan wat nieuws doen op deze pagina! Iedere vrijdag gaan we een 'gast post' van een bekende of minder bekende kok, een enthousiaste foodblogger of receptontwikkelaar plaatsen. Uiteraard linken we terug naar het originele recept. Zo hopen we jullie iedere week te kunnen trakteren op wat lekkers. Het allermooiste zou zijn als de betreffende gast zelf het stokje doorgeeft. Joosje Noordhoek heeft Swaan Levy Janssen uitgenodigd. 

 

We zijn op zoek naar recepten die:

  • het liefst vegetarisch zijn;

  • met ingrediënten 'van het seizoen';

  • niet veel tijd kosten om te bereiden (vrouwen die een behandeling voor borstkanker ondergaan hebben vaak weinig energie);

  • gezond & lekker zijn;

  • mag voorgerecht, soep, hoofdgerecht, ovenschotel, drinken, baksels, van alles zijn!

 

Please reload

Featured Posts

AFRIKAANS GEÏNSPIREERDE SOEP

August 18, 2017

1/10
Please reload

Recent Posts

November 26, 2017

Please reload

Archive
Archive