ZILTE ZEEKRAALSALADE

Mijn oma was dol op alles uit de zee. Vooral haring, maar ook zeegroente zoals lamsoor en zeekraal. Die liefde deelde ik met haar. Je kon haar intens gelukkig maken door een paar Hollandse nieuwe voor haar mee te nemen. Dat scheelde weer, want dan hoefde ze niet meer te koken. En dat was dan weer een groot geluk voor tafelgenoten, want koken kon ze niet. Wel experimenteerde ze graag met eten, maar dat pakte helaas zelden goed uit. Vraag mijn zus niet naar het ‘spinaziepannenkoekjes incident’. Die gruwelt er decennia later nog van.

Mijn oma kreeg op hoge leeftijd borstkanker, waardoor ze een borst moest laten amputeren en uitzaaiingen kreeg in haar longen. Ze is er alsnog best oud mee geworden, ruim 90 jaar. Ik wijt het aan haar zonnige humeur en haar gevoel voor humor. Het was een tevreden mens, dat goed kon relativeren.

Deze salade had ze geweldig gevonden. Lekker makkelijk, voedzaam en zowel fris, zilt als aards qua smaken. Ik heb ‘m nooit voor haar kunnen maken, maar nu draag ik het recept hier alsnog graag aan haar op.

© Styling & Fotografie: Mirjam Letsch | Let'sch Focus | mirjamletsch.com

Dit heb je nodig:

 • 2 eieren

 • 250 g lamsoor of spinazie, als lamsoor niet voorradig is

 • 250 g zeekraal

 • olijfolie

 • 1 bakje kastanjechampignons

 • 100 g feta

 • 1 sjalotje

 • 1 citroen

Zo maak je het:

 • Kook de eieren hard.

 • Spoel de zeekraal goed af. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de zeekraal beetgaar. Laat afkoelen.

 • Controleer de lamsoren en snijd harde steeltjes eraf. Verhit een beetje olijfolie in een pan en bak de lamsoren beetgaar. Als je spinazie gebruikt bak je tot het geslonken is en laat je het uitlekken in een vergiet.

 • Snij de kastanjechampignons in plakjes. Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de champignons goudbruin. Snipper het sjalotje en bak de laatste 3 minuten mee.

 • Meng de lamsoren met de zeekraal en de champignons. Breng op smaak met peper, zout en citroensap. Verdeel over een schaal. Hak de eieren fijn en verdeel over de salade. Maal er wat verse zwarte peper overheen en verkruimel er tot slot wat feta over.

© Styling & Fotografie: Mirjam Letsch | Let'sch Focus | mirjamletsch.com

Iedere vrijdag plaatsen we een 'gast post' van een bekende of minder bekende kok, een enthousiaste foodblogger of receptontwikkelaar. Uiteraard linken we terug naar het originele recept. Zo hopen we jullie iedere week te kunnen trakteren op wat lekkers. Het allermooiste zou zijn als de betreffende gast zelf het stokje doorgeeft. Swaan Levy Janssen heeft Annemeijn Benkirane-Verheij uitgenodigd.

We zijn op zoek naar recepten die:

 • het liefst vegetarisch zijn;

 • met ingrediënten 'van het seizoen';

 • niet veel tijd kosten om te bereiden (vrouwen die een behandeling voor borstkanker ondergaan hebben vaak weinig energie);

 • gezond & lekker zijn;

 • mag voorgerecht, soep, hoofdgerecht, ovenschotel, drinken, baksels, van alles zijn!

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© Letsch & de Clercq Visuals | Borst Vooruit | 2020

 • Wix Facebook page