SHAKSHUKA

April 14, 2017

"Dit recept hebben we uit Israel mee genomen. Het is geïnspireerd op een recept van Yotam Ottolenghi. Hij heeft de Israelische keuken op de wereldkaart gezet, niet alleen  qua type keuken maar zeker ook wat betreft de vegetarische keuken. We maken het als we even snel iets lekkers en gezonds op tafel willen zetten. Het is een favoriet van de kinderen maar ook van de gasten die langs komen om bij ons te eten."

 

fotografie © Mirjam Letsch | Let'sch Focus | www.mirjamletsch.com

 

 

Dit heb je nodig:

 

  • 1/2 tl komijnzaad

  • 1 3/4 olijfolie of plantaardige olie

  • 2 grote uien in plakken

  • 2 rode en 2 gele paprika's in 2cm brede repen

  • 4 tl ruwe rietsuiker

  • 2 laurier blaadjes

  • 6 takjes thijm fijngehakt

  • 2 el fijngesneden koriander plus extra om te garneren

  • 6 rijpe tomaten (ook wel te vervangen door tomaten in blokjes uit blik plus een pakje gezeefde tomaten)

  • 1/2 saffraandraadjes

  • snufje cayennepeper

  • max 2 1/2 dl water

  • 8 scharreleieren (mogen er ook meer of minder zijn als ze in de pan maar vrij van elkaar liggen)

  • zout en peper naar smaak

 

Zo maak je het:

 

 

  • Rooster het komijnzaad in een grote diepe koekenpan of braadpan 2 minuten op hoog vuur.

  • Voeg de olie en de uien toe en bak ze 5 minuten tot ze te beginnen te bruinen.

  • Doe de repen paprika, suiker en kruiden in de pan en bak alles 5-10 minuten op hoog vuur tot ook deze gekleurd zijn.

  • Voeg de tomaten, saffraan en cayennepeper en wat zout en peper toe. Draai het vuur laag en laat de groenten 15 minuten pruttelen. Voeg tussendoor steeds wat water toe zodat het mengsel de consistentie heeft van een pastasaus. Proef en breng op smaak met zout en peper. Het moet krachtig en licht pittig smaken (u kunt dit ruim van tevoren maken).

  • Haal de laurier uit de groenten. Zet het nu op hoog vuur en maak holtes in de saus. Breek in elke holte een ei. Bestrooi ze desgewenst nog met peper en zout.  Doe de deksel op de pan en laat het 10-12 minuten op laag vuur staan tot de eieren net gaar zijn.

  • Bestrooi het gerecht met koriander.

 

 

 

Iedere vrijdag plaatsen we een 'gast post' van een bekende of minder bekende kok, een enthousiaste foodblogger of receptontwikkelaar. Uiteraard linken we terug naar het originele recept. Zo hopen we jullie iedere week te kunnen trakteren op wat lekkers. Het allermooiste zou zijn als de betreffende gast zelf het stokje doorgeeft. Mirjam Usiskin heeft Daphna & Yigael uitgenodigd.

 

We zijn op zoek naar recepten die:

  • het liefst vegetarisch zijn;

  • met ingrediënten 'van het seizoen';

  • niet veel tijd kosten om te bereiden (vrouwen die een behandeling voor borstkanker ondergaan hebben vaak weinig energie);

  • gezond & lekker zijn;

  • mag voorgerecht, soep, hoofdgerecht, ovenschotel, drinken, baksels, van alles zijn!

 

Please reload

Featured Posts

AFRIKAANS GEÏNSPIREERDE SOEP

August 18, 2017

1/10
Please reload

Recent Posts

November 26, 2017

Please reload

Archive
Archive