ROTI MET OF ZONDER KIP

A Spoonful of Loveis een kookboek vol gezonde, lekkere recepten, die rekening houden met alle denkbare aspecten. Van wondjes in de mond tijdens de chemokuur, tot aansterken en het optimaliseren van belangrijke voedingsstoffen. Maar eveneens een boek om een klein moment bij weg te mogen dromen. Juist als het allemaal net even zwaar of moeilijk is.

Als Odette Schoonenberg in 2015 geconfronteerd wordt met maar liefst 3 verschillende kankersoorten, volgt een vrijwel non-stop behandeltraject van 9 maanden. Daarin doorloopt zij een enorme hoeveelheid chemokuren, in- en uitwendige bestralingen en operaties. Ze besluit hoe dan ook goed te blijven eten, in de hoop zichzelf van zoveel mogelijk gezonde energie te blijven voorzien. En met succes, want ondanks de ingrijpende behandelingen, weet zij haar essentiële bouwstoffen, vitaminen en mineralen op het perfecte peil te houden. Geluk? Of kunnen we onszelf toch een klein beetje proberen te helpen om wat kracht te behouden, door bewust te kiezen voor bepaalde voeding? A Spoonful of Love is een boek van een ervaringsdeskundige voor lotgenoten. Want Odette begrijpt als geen ander dat iemand die een chemokuur ondergaat soms 's middags spontaan trek kan hebben in een ontbijt. Of de dag wil beginnen met een hartige soep. Met medische ondersteuning van Baukelien van Triest, radiotherapeutisch oncoloog Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut. Odette Schoonenberg is eigenaar van het bekende PR-bureau So PR. Tijdens haar ziekte richtte zij zich direct tot haar lotgenoten via het door haar opgerichtte 'Kankervrije dagen' en ze had een populaire column op Telegraaf Vrouw.nl. Odette was hoofdgast en moderator op het borstkankersymposium in oktober 2016 (onderwerp kanker en voeding) en spreker op het Congres van Oncologisch Gynaecologen. Zij is ambassadeur van stichting Olijf, een netwerk van vrouwen met gynaecologische kanker. Middels aspoonfulof.love probeert zij mensen aan te sporen niet alleen goed en lekker te eten, maar ook ondanks alles in hun eigen kracht te blijven en waar mogelijk even te ontsnappen aan de rollercoaster.

Foodstyling en fotografie: © Mirjam Letsch | Letsch Focus | www.mirjamletsch.com

Dit heb je nodig:

(2 à 3 personen)

 • 1-2 tenen knoflook

 • 1 ui

 • 300 gram sperziebonen of kousenband

 • 1 kilogram (vastkokende of iets kruimige) aardappels (ongeschild)

 • 2 eetlepels garam masala

 • Halve theelepel kurkuma

 • 2 theelepels tomatenpuree (liefst zonder toevoegingen)

 • 1 eetlepel zonnebloemolie of milde olijfolie

 • 1-2 kopjes water

 • 1 (zoutarm) groentebouillonblokje

 • 2-3 rotiplaten (rotivellen of -wraps)

 • Gele Surinaamse sambal of Surinaamse piccalilly

 • Optioneel: 300 gram (biologische) kipfilet; 1-2 kopjes gesneden witte kool of blokjes pompoen

Zo maak je het:

Waarschuwing: Dit gerecht is – door de garam masala – sowieso pittig, dus niet geschikt voor iedereen die echt niet van scherpe gerechten houdt.

 • Snijd de knoflook en ui fijn. Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in stukken. Schil de aardappels en snijd ze in kwarten of helften (afhankelijk van het formaat). Snijd eventueel de kipfilet, op een schone plank, in mooie blokjes. Verwarm 1 eetlepel olie in een diepe koekenpan of hapjespan. Fruit de knoflook en ui op matig vuur glazig, maar zeker niet bruin.

 • Wie kipfilet gebruikt, doet deze nu in de pan. Voeg de garam masala, kurkuma en tomatenpuree toe. Maar wacht met het toevoegen van de groenten en aardappels tot de kip lichtbruin gebakken is. Voeg nu de groenten en aardappels toe en schep om.

 • Wie voor vegetarisch gaat, doet er nu eerst de garam massala, kurkuma en tomatenpuree in en roert dit even door. Voeg nu de groenten en aardappels toe. Even goed omscheppen. Voeg dan 1-2 kopjes water toe, zodat alles een klein beetje onder water staat. Verkruimel 1 bouillonblokje over het gerecht. Goed omscheppen en op matig vuur laten stoven.

 • Voeg gaandeweg steeds wat extra water toe, want de saus kookt in. Net zo lang tot je de gewenste sausdikte bereikt hebt en zowel de groenten als de aardappels gaar zijn.

 • Serveer de lichtverwarmde rotiplaat (even kort opwarmen in de koekenpan) los bij het gerecht, op het bord of desgewenst onder het gerecht. Zet de Surinaamse sambal voor de liefhebber op tafel.

Tips:

 • Een rotisaus is geen hele dikke saus, maar zit qua substantie meer tussen saus en bouillon in. Eigenlijk is de spelregel heel simpel: er moet voldoende water zijn om de aardappels en groenten te laten garen. Vooral met kip moet je extra goed opletten, want als je deze te lang laat garen wordt deze droog en taai.

 • Garam masala wordt soms in de supermarkt ook verkocht als roti kip masalakruiden.

 • Rotiplaat is de officiële naam van de wrap die gebruikt wordt om roti mee te eten. In grote steden kun je hem in de toko vaak ook vers kopen, waarbij je zelfs de keuze hebt tussen een variant gemaakt met kikkererwtenmeel en

 • een met aardappelmeel. Die laatste is nog zachter, dus erg geschikt voor iedereen die ultrazacht wil eten. Lastig verkrijgbaar? Koop gerust traditionele Mexicaanse zachte tortillawraps, of eet dit gerecht met rijst.

Dit recept komt uit het boek A spoonful of love van Odette Schoonenberg.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

© Letsch & de Clercq Visuals | Borst Vooruit | 2020

 • Wix Facebook page